Of je nou al lang schildert of dat je net begint met schilderen, je hebt je vast wel eens afgevraagd waar schilderen nou eigenlijk vandaan komt, wat de oorsprong van schilderen precies is. Dat gaan wij je in deze blog vertellen. 

In de begindagen van de schilderkunst werd aangenomen dat de eerste schilderijen werden gemaakt met natuurlijke pigmenten op grotmuren. Deze schilderijen werden verondersteld te zijn gemaakt voor ceremoniële of religieuze doeleinden. 

Er wordt aangenomen dat de schilderkunst zoals we deze kennen zich begon te ontwikkelen in de late neolithische periode. Dit is het moment waarop mensen in permanente nederzettingen begonnen te leven en begonnen te boeren. Dit leidde tot de ontwikkeling van aardewerk en men denkt dat de eerste schilderijen op potten zijn gemaakt. Deze potten waren versierd met geometrische ontwerpen en symbolen waarvan werd gedacht dat ze een spirituele of magische betekenis hadden.

De eerste schilderijen die om puur esthetische redenen werden gemaakt, verschenen in de vorm van muurschilderingen in Egyptische graven. Deze muurschilderingen waren bedoeld om door de overledene in het hiernamaals te worden gezien en waren gevuld met afbeeldingen van de goden en scènes uit de natuur.

Een van de beroemdste vroege schilders was de Griekse schilder Apelles. Hij stond bekend om zijn gedetailleerde en realistische schilderstijl. Tijdens de Romeinse periode werd schilderen steeds vaker gebruikt voor politieke en propagandadoeleinden. Romeinse kunstenaars kregen vaak de opdracht om portretten van de keizer en scènes van triomfslagen te schilderen.

In de middeleeuwen werd schilderkunst vooral voor religieuze doeleinden gebruikt. Het meest voorkomende type schilderij in deze tijd waren iconen, dit waren geschilderde afbeeldingen van Jezus, Maria en de heiligen. Deze schilderijen werden vaak in kerken geplaatst en werden gebruikt als een manier om het christelijk geloof te onderwijzen.

Tijdens de Renaissance werd de schilderkunst meer geseculariseerd en begonnen kunstenaars voor een grotere verscheidenheid aan doeleinden te schilderen. Kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo maakten schilderijen die bedoeld waren om door het grote publiek te worden gezien. Deze schilderijen waren vaak realistischer en gedetailleerder dan die uit de middeleeuwen.

Tijdens de impressionistische periode begonnen schilders te experimenteren met nieuwe technieken en stijlen. Dit leidde tot de ontwikkeling van nieuwe schildergenres, zoals landschap en stilleven. Impressionistische schilders zoals Claude Monet en Pierre-Auguste Renoir probeerden de voorbijgaande effecten van licht en kleur vast te leggen.

Tegenwoordig wordt schilderen voor veel verschillende doeleinden gebruikt en kan je zelfs als je geen kunstenaar bent aan de slag, met schilderen op nummer ;)!

Reacties

Hennie :

Zijn de kerst schilderijen er al

Laat een reactie achter