Geschreven door Ilse Briejer

Nadat je klaar bent met jouw schilderij op nummer is het natuurlijk de bedoeling dat je je kwasten goed schoonmaakt. Als je de verf laat opdrogen en het wordt hard kan dat namelijk erg schadelijk zijn voor de kwasten. De kans is dan groot dat je nieuwe kwasten zult moeten kopen. Door ze goed schoon te maken kan je dit voorkomen. Maar hoe doe je dit dan en hoe vaak? 


Hoe maak ik mijn kwasten schoon?

  1. De eerste stap is om een doekje of stukje keukenrol te pakken. Hiermee probeer je dan om zoveel mogelijk verf uit de kwasten te halen. Dit doe je door vanaf het handvat naar de haren toe te vegen. Begin dus bij het handvat! Als je dit andersom doet, dan zullen de haren van je kwast alsnog beschadigen. 
  2. Pak een bakje water en dompel de kwasten hier in. Roeren, stampen of andere handelingen zijn niet nodig, ook hiermee kan je namelijk de kwasten beschadigen. Pak vervolgens weer een doekje en veeg de kwasten op dezelfde manier af als in stap 1. 
  3. Zodra je kwast bijna geen verf meer afgeeft, kan je het laatste beetje verf gewoon afspoelen in de wasbak. 

Schilderen op nummer - kwasten


Hoe vaak maak ik mijn kwasten schoon?
Schilderen op nummer verf droogt heel snel op, er wordt daarom ook aangeraden om de kwasten vaak schoon te maken. Laat je kwasten dus ook niet liggen tijdens het schilderen op nummer. Er zijn eigenlijk drie momenten waarop je kwasten schoongemaakt moeten worden:
- Zodra je klaar bent met een nummer en naar het volgende nummer gaat.
- Zodra je een andere kwast wil gaan gebruiken.
- Zodra je klaar bent met schilderen of als je tijdelijk je kunstwerk opbergt.

Zodra je kwasten opgedroogd zijn kan je ze opruimen, opbergen en verder gaan. Er wordt ook aangeraden om als je stopt met verven de penselen recht op te houden met de haren omhoog. Nu je dit weet kan jij weer onbeperkt schilderen op nummer zonder dat je kwasten kapot gaan, veel schilderplezier!
25 oktober 2021 — YPW B.V.

Reacties

Hans Kuppens:

Heb het doek op een schilderij frame gespannen maar er zitten deuken van de verpakking in het doek, hoe haal ik die er uit ?

Paul:

Ik kreeg een paar maanden geleden een letter schilderij cadeau van mijn dochter. Dit van een natuurfoto die ikzelf gemaakt had. Het resultaat is prachtig. Ik had de microbe te pakken en kocht dan zelf een nummerschilderij van een zelf gemaakte foto. Ik kreeg echter een op canvas gespannen doek met daarop de kleurvelden die veel dikker omlijnd waren dan de eerste. Dit gaf problemen bij de lichtere kleuren. Tevens stelde ik vast dat deze veel minder gedetailleerd was dan de eerste en dat de kleuren niet zijn zoals op de originele foto… Ik heb eigenhandig een aantal zaken moeten corrigeren en toevoegen. Wat is de oorzaak hiervan?

Cora:

Soms is het lastig het juiste nummer te zien of tot waar dat nummer gaat omdat je er met een andere kleur overheen hebt geverfd. Als je van tevoren een paar foto’s neemt van het werk kun je dat groter trekken op je telefoon zodat je altijd kan zien welk gedeelte en met welke kleur je moet verven.

Rick van Dijk:

Super handige tips! Bedankt Ilse:) Altijd top kwaliteit jullie artikelen. Blij mee. Komende tijd heerlijk binnen schilderen.

Antoinette Keyzer:

Ik dacht dat verf olieverf was

Van Nieuwenhove :

Ik zal er zeker op letten om de kwasten mooi proper te houden .Bedankt. voor informatie. 👍👍

Laat een reactie achter