Schilderen op nummer is momenteel een zeer populaire hobby. En het is eigenlijk geen verrassing waarom. Naast dat het een leuke tijdsbesteding is in deze gekke tijden van lockdowns en corona maatregelen, heeft schilderen op nummer als hobby ook nog eens veel mentale, emotionele en intellectuele gezondheidsvoordelen. Maar welke zijn dit dan? 

1. Schilderen op nummer helpt je motoriek
Het is wetenschappelijk aangetoond dat het zich gedurende een lange periode richten op een taak de concentratie en de coördinatie van hand tot oog verbeteren. Omdat de vakjes van een schilderij op nummer vrij klein zijn, is veel oog-handcoördinatie nodig. Hiermee ontwikkel je dus zeker je motoriek. 

2. Schilderen op nummer vermindert stress en angst
De wereld kan soms best overweldigend zijn, door werk, school of familie. Alles stelt veel eisen aan ons leven en welzijn. Schilderen op nummer stelt je in staat om even aan geen van deze eisen te denken en om je te concentreren op iets anders, je schilderij. Mensen vinden over het algemeen veel rust in schilderen op nummer, het is zelfs effectief voor mensen die zich niet op hun gemak voelen bij de creatievere expressieve kunstvormen. 

 3. Schilderen op nummer traint je hersens 
Schilderen op nummer helpt om de hersenen te betrekken bij het kunnen ontwikkelen en volgen van patronen, dus er is een logica in het spel. Naast logica impliceert schilderen op nummer ook creativiteit. We gebruiken bijvoorbeeld logica bij het lezen van het patroon door het kiezen van een nummer en vinden van de bijbehorende kleur. Door te schilderen zelf activeer je weer de creatieve kant van de hersenen. 

4. Schilderen op nummer ontwikkelt je creativiteit
We hebben het net al even genoemd, maar schilderen op nummer stimuleert ook de hersenen in de rechter hersenhelft, wat geassocieerd wordt met creativiteit. Iedereen heeft behoefte aan een creatieve uitlaatklep van een of andere vorm, want dat verlicht stress (zoals ook al eerder genoemd). Het voordeel van schilderen op nummer is dat je prachtige kunstwerken kunt maken zonder dat je ook maar een artistiek bot in je lichaam hebt. 

Heb jij ook gezondheidsvoordelen gemerkt van schilderen op nummer? Laat het even weten in de reacties!

Welke voordelen heeft schilderen op nummer voor je gezondheid? 

Reacties

Sjaak:

Een fijne hobby om te doen. Geeft rust. Ook motoriek trainen gaat hier goed mee, ik beef soms en met een ondersteuning die ik zelf gemaakt hebt gaat het prima. Inderdaad jammer dat de foto’s donkerde afgedrukt worden. Volgende keer de foto zelf wat lichter maken.

Stella:

Ik vind het een heerlijke bezigheid.
Bij mijn eerste project, zeer gedetailleerde olifant met jong zat er ook een referentie schema bij, zodat je de nr, behalve op het canvas ook nog op een ander papier had.
Bij de volgende schilderijen zat dit er niet bij. Ik zou het aan bevelen dit bij elk schilderij bij te voegen

Marian:

Ontspannend en erg leuk om te doen.
Ziet er mooi uit als hè schilderij klaar is.

Wjnants Hélène:

Vind het heel leuk en ontspannend om te doen.
Vind het alleen jammer dat ze veel donkerder afgedrukt worden dan de foto

Beika van der Molen:

Ik kan me er wel in vinden dat het me rust geeft, en ja….terwijl ik schilder, rook ik dus ook veel minder, mooie bijkomstigheid! Wat ik wel jammer vind, is dat niet alle vakjes genummerd zijn, of zo onduidelijk, dat ik het zelfs met een vergrootglas niet kan zien. En met bepaalde plaatjes vind ik dat best wel lastig. Verder vind ik het heerlijk om te doen!!

Antoinette Keyzer:

Hoe moet ik de ver verdunnen zijn kleine bakjes

Jannie Everts :

Ik vind het een fijne inspannende ontspanning!

Berri:

Het nummerschilderen is voor mij heel ontspannend in een stressvolle tijd.

Adrie:

Het is voor mij een rustgevende bezigheid. Ontspan er helemaal door.

Laat een reactie achter