Tijdens het beoefenen van een leuke hobby zoals schilderen op nummer kunnen uren aanvoelen als minuten. Het is makkelijk om uren bezig te zijn zonder dat je dit doorhebt. Daardoor is het af en toe mogelijk dat je handen en/of polsen wat vermoeid zullen raken. Hoewel het niet super veel voorkomen is, hebben we toch een paar handige tips voor je op een rijtje gezet zodat jij vermoeide handen/polsen kunt voorkomen. 

1. Neem pauzes tussendoor
Waarschijnlijk denk je nu "dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken", maar toch nemen veel mensen geen pauzes tussendoor. Toch is het erg belangrijk om af en toe een korte pauze in te lassen. Dit biedt jou de mogelijkheid om je spieren die onder druk staan even tot rust te laten komen. Het is wellicht handig om een timer in te stellen omdat je vaak de tijd niet in de gaten hebt, dit kan bijvoorbeeld met een kookwekker maar ook met je smartphone. 

2. Verbeter je werkplek
Het kan ook zijn dat je werkplek de reden van je vermoeide handen/polsen is. Als je nou continue voorover gebogen moet zitten, constant naar beneden kijkt en leunt op je polsen is dit natuurlijk niet erg bevorderlijk voor de vermoeidheid. Een goed postuur is de basis van het verminderen van die vermoeidheid. Veel ervaren schilders maken daarom gebruik van een gekanteld bureau. Dit biedt ze de mogelijkheid om niet op de polsen te hoeven leunen. 

 

3. Rek en strek je handen en polsen af en toe
Een andere cruciale manier om vermoeidheid in de polsen en handen te voorkomen is om simpele rek en strek oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen kun je doen in je pauzes, maar ook even snel tussendoor. 

Verder is het belangrijk om niet over je eigen kunnen heen te gaan en gewoon goed te kijken wat voor jou wel of niet werkt. Blijf je last houden van vermoeidheid of misschien zelfs van pijn in je handen of polsen? Raadpleeg dan toch even je huisarts. 

 

 

 

 

Laat een reactie achter