Een vraag die we vaak krijgen is "Hoe kan ik mijn schilderij er nog professioneler en verfijnder uit laten zien?" of "Hoe laat ik mijn schilderij er uit zien als een echt kunstwerk?" Talent kan natuurlijk aangeboren zijn, maar je kunt het ook zeker verfijnen door goed te oefenen. Schilderen op nummers is een perfect startpunt voor beginnende kunstenaars die de vaardigheden van het schilderen willen ontwikkelen. De eerste stap is natuurlijk het er goed uit laten zien van je schilderij op nummer, maar hoe laat je die er nou echt uit zien alsof deze door een professionele schilder is gemaakt? 

1. Schildertrucs
De eerste tip is om altijd een witte stift te gebruiken om de nummertjes te verdoezelen, zodat je deze niet door de verf heen kunt zien. Naast witte stift kan je dit natuurlijk ook doen met een dun laagje Tipp-Ex of met een dun laagje witte verf. Daarnaast is het ook handig om, als je genoeg verf over hebt, meerdere lagen aan te brengen (ook niet te dik). 

2. Randen afwerken
Wanneer je in een gebied werkt in een schilderij met verschillende kleurverlopen, probeer dan om de randen in elkaar over te laten lopen door zachtjes heen en weer te gaan met je penseel voor een wat natuurlijkere overgang. 

3. Zorg voor een faciliterende setting
Het klinkt misschien voor de hand liggend maar een goed verlichte kamer met goede verlichting is een absolute voorwaarde voor schilderen op nummer. Als de ruimte waarin je gaat schilderen, investeer dan is in een vergrotende hoofdlamp of een speciale lamp voor schilderen op nummer. Ook is het handig om het canvas zo neer te leggen dat je fysiek geen last ondervindt. Als het canvas bijvoorbeeld op de grond wordt gelegd kan het lang voorover buigen pijnlijk en vermoeiend aanvoelen voor nek en rug. 

4. Controleer altijd de kleuren met de bijpassende nummers
Ook dit klinkt misschien voor de hand liggend maar controleer altijd dubbel of je de juiste kleur op het juiste nummer schildert. Vooral als je inderdaad met een witte stift de nummers uit gaat wissen, maak desnoods een foto van het blanco schilderij voor je begint. 

Houd deze hacks altijd in gedachten om ervoor te zorgen dat je harde werk ook daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt en dat jouw schilderij niet van een echt kunstwerk te onderscheiden is. Heb jij zelf nog tips voor het maken van een echt kunstwerk? 

 


 

 

Laat een reactie achter